Kunst

I mange år bodde maleren og billedkunstneren Frank Wathne på Stokka. Sønnen Hugo Frank Wathne kom til å gå i farens fotspor når det gjaldt kunsten, men han gikk mer i en skulpturell retning. Han bor fortsatt på Stokka og hans kunstverk finner vi mange plasser, og ikke bare i vårt eget fylke – men for siddisene er vel hans monument over Lars Lende det aller kjæreste.

Vi vil også nevne Kjell Marthon Søyland, som er en annen lokal kunstner. Han er kjent for sine jær-motiv, men finner også inspirasjon ved Lille Stokkavann; som er en naturperle.

Når vi snakker om kunst må jeg fortelle litt om en annen kunstart; billedvev. Vi har tidligere vært innom Guri Molaug, som i 1972 fikk Stokkaprisen. I voksen alder reiste hun til Oslo for å studere ved kunsthøyskolen. Arbeidsmetoden hun fulgte var: Først fant hun et dikt hun ”følte sterkt for”; skrev ned hvordan hun ”så diktet for seg”; og fikk maleren Kjell Pahr-Iversen til å male det hun hadde skrevet ned. Og med maleriet som utgangspunkt satte hun seg ved vev-stolen.